Lcd ve Led Ekran Nedir, Farkları Nelerdir? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Lcd ve Led Ekran Nedir, Farkları Nelerdir?

LCD Nedir?

LCD:

(ingilizce:Liquid Crystal Display), yani Sıvı Kristal Ekran demektir. Sıvı kristal ekran elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir.

Sıvı kristal ekranlar düşük enerji tüketimleri sayesinde eskiden kullanılan vakumlu floresan ekranların yerine kullanılmaya başlanmıştır. İlk zamanlarında tek renkli ve çok düşük çözünürlüklü olan sıvı kristal ekranlar; hesap makinelerinde, saatlerde, eski tip cep telefonlarında vb. basit görüntüleme işlerinde kullanılmıştır. Nokta matrisli (İngilizcede Dot matrix deniliyor.) yüksek çözünürlüklü ve renkli türlerinin imal edilebilmesi bu ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Lcdler az yer kaplama, düşük enerji sarfiyatı ve katot ışınlı tüplere göre yok denecek kadar az radyasyon yayımlarmaları nedeni ile bilgisayar ekranları ve Tv cihazlarında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Eskiden görüntü yenileme hızları yavaş olan bu ekranlar, hızlı görüntü değişiminde gölgelenme (ghosting) sorunu yaşamaktaydı. Teknolojinin ilerlemesi ile yenileme hızlarının 1 milisaniyeye (1 ms) inen piksellerin hızı, bu sorunu ortadan kaldırmıştır.

LED Nedir?

LED

İngilizce bir terim olup Light Emitting Diode demektir ve Işık Yayan Diyot anlamına gelir Yarı iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır.

1920'lerde Rusya'da icat edildi. 1962'de Amerika'da pratikte uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev isimli bir radyo teknisyeninin, radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Rus gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

Ledler ilk ortaya çıktığında yalnızca zayıf kuvvetli kırmızı ışık verebiliyorlardı ama çağdaş ledler görünür ışık, morötesi, kızılötesi gibi çeşitli dalga boylarında, yüksek parlaklıkta ışık verebiliyor. Düşük enerji sarfiyatı, uzun ömürleri, sağlamlık, küçük boyut ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi geleneksel ışık kaynaklarına göre bir dizi avantajı vardır. Ancak, biraz daha pahalıdır

Lcd ve Led Farkı Nedir?

Led tv lerin Lcd tv lerden en önemli, farkı arka aydınlatmanın floresan ile değil de led ile aydınlatılmasıdır. Bu da daha parlak bir ekran sunmanın yanında aynı zamanda daha düşük enerji sarfiyatı ile Led Tv lerin daha iyi olduğunu gösteriyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...