Mikro İnverter Nedir Ne İşe Yarar? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Mikro İnverter Nedir Ne İşe Yarar?

mikro-inverter-ne-ise-yarar

 Mikro İnverter Nedir?  Ne İşe Yarar? 

İnverter: Kısaca güç dönüştürücü demektir. Yani doğru akım ile oluşturulan elektriği dalgalı akıma çeviren cihazlardır.

Mikro inverter ise bu cihazların çok sade hali olarak tanımlanabilir.

Mikro İnverterler Nasıl Çalışır?

Mikro inverterler ister güneş paneli ister rüzgâr tribünü olsun, üretilen elektriği doğru akıma çevirip istediğiniz alanda kullanmanızı sağlar.

Mikro inverterlerde genel olarak bir adet DC güç girişi ve bir adet AC güç çıkışı olur.

Mikro inverterler şebeke elektriği ile senkronize olarak çalışırlar. Yani Şebeke gerilimi ve frekansını tamamen taklit ederek AC elektrik üretirler. Dolayısıyla bunlar sadece şebeke bağlantılı olarak çalışırlar.Şebeke elektriği kesildiğinde devre dışı kalır yani hava güneşli olsa güneş panelinden elektrik üretimi yapılamaz veya rüzgârlı olsa elektrik üretimi yapılamaz!

Mikro inverterler yapıları gereği küçük, basit ve akü bağlantıları olmadığından maliyetleri diğer tür inverterlere göre daha uygundur. 

Mikro inverterlerin üzerlerinde soğutucu fan olmaz. Kendi gövde yapıları ısıyı dağıtacak şekilde tasarlanmıştır. Güneş veya yağmur altında tutulmamaları tavsiye edilir. Örneğin bir mikro inverter güneş altında kalıp çok ısındığında öncelikle elektrik üretimini azaltır, daha da ısınırsa kendini devre dışı bırakıp elektrik üretimi yapmayacaktır.

Mikro inverterlerin kurulduğu sistemlerde evde kullanılan elektriğin miktarı önemli değildir. Kullanılan elektriğin mikro inverter gücü ile alakası yoktur. Örneğin mikro inverteriniz 100 watt üretim yapıyor fakat evde 3000watt lık bir tüketim var. Tüketimi yapan cihaz 100 watt lık kısmı inverterden, kalan 2900 watt lık kısmı ise şebekeden çekecektir.

mikro-inverter-baglanti-semasi


Mikro inverterler genelde sürekli elektrik tüketimi olan evlerde kullanıma daha uygundur. Zira mikro inverter kurulu bir ev veya iş yerinde elektrik tüketimi olmadığında; üretilen elektrik Elektrik sayacından geçip size fatura olarak yansıyacaktır. Evlerimizde kullandığınız Elektrik sayaçları tek yönlü olduğu için yani akım elektrik sayacından ister eve doğru, ister dışa doğru çıksın elektrik sayacının bunu tüketim olarak yazmasına neden olacaktır. Bu da kabarık bir fatura anlamına gelir. Ekonomi yapalım derken daha da zarar uğrayabilirsiniz.

Bunun çözümü ise ya dediğim gibi evde sürekli bir yük olması lazım ki üretilen elektrik sayaçtan dışarı doğru değil de kullandığınız cihaza gitsin.

Ya da Zero Export özelliği olan ve kullandığınız mikro inverterle uyumlu bir Smart Meter cihazı alıp elektrik panonuzun eve girişi olan kısmına bağlamak ve tüketim olmadığında inverterin smart meter ile iletişime geçip elektrik üretimini durdurması.

Bir diğer yöntem ise elektrik dağıtım şirketinize başvurup çeşitli evrakları tamamlayıp çift yönlü saat kullanmak. ve üretilen elektrik ile tüketilen elektriğin hesaplanıp ay sonunda ödeşmek.

Mikro inverterler hakkında diyeceklerim bu kadar, aklınıza takılan soruları aşağıdan yorum olarak sorabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...