Bilgisayar Donanımı Nedir? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Bilgisayar Donanımı Nedir?

bilgisayar ekipmanları

Donanım nedir?

Donanım: Basit olarak bir bilgisayarın kasasının içinde olan, elle tutup monte ettiğimiz ve bilgisayarın çalışmasını sağlayan tüm bileşenlere denir.

Bilgisayar kasasını açtığımızda içinde gördüğümüz bileşenlerin tümü bilgisayar donanımıdır.

Bu donanımları bilgisayarın kasasının içine uygun bir şekilde yeleştirip birleştirdiğimizde TOPLAMA BİLGİSAYAR yapmış oluruz. Yani kendi bilgisayarımızı kendimiz toplamış oluruz.
Hangi bileşenin ne işe yaradığını ve ne şekilde monte edildiğini bildiğimizde çok rahat bir şekilde kendi bilgisayarımızı toplayabiliriz.

Toplama bir bilgisayarın fiyatı her zaman marka bir bilgisayarın fiyatından daha ucuzdur. Nedeni ise bir şirket kendi ismiyle bir bilgisayar topladığında bileşenlerin fiyatına ek olarak birleştirme (toplama) ve işletim sistemi kurma ücreti ve de donanım garantisi için ücret alarak daha fazla ücretle bize satarlar. Ama kendi bilgisayarımızı kendimiz topladığımızda sadece bileşenlerin ve işletim sisteminin parasını öderiz.Ve zaten tüm pc donanımlarının belli bir süre garantisi vardır. ( Ayrıca legal olmayan ve internetten indirebileceğiniz ojrinal işletim sistemlerinin binlerce kopyası da mevcuttur. Tabi ki her zaman orjinal ürün kullanmak daha güvenlidir, ama bu yine de sizin takdirinize kalmıştır.:) )
İşletim sistemine (fiyatı pahalı olduğu için) para veremeyenler genelde orjinal işletim sistemlerinin illegal kopyasını kullanır.

Bir bilgisayarı oluşturan temel bileşenler yani PC donanımı;

  • anakart,
  • ekran kartı
  • işlemci (CPU),
  • ram (bellek),
  • sabit disk
  • optik sürücü (CD-DVD rom),
ayrıca isteğe bağlı olarak;

  • ses kartı,
  • tv kartı,
  • internet kartı da takılabilir.

şeklinde sıralanabilir.

Bilgisayarınız için herhangi bir donanım almaya karar verdiğinizde veya bir bilgisayar toplamaya başladığınızda öncelikle benzer özellikleri olan parçaların fiyatlarını bir kaç yere sorun muhakkak daha uygun fiyatlı olanını veya kampanya indirimli olan parçalar bulursunuz. Bu bizim dayıoğlu, bu benim arkadaş demeyin, çünkü bazen en büyük kazığı onlar atar :) , özellikle bilgisayardan anlamayan biri iseniz...

  Ve donanım alırken mutlaka bir kaç yere fiyat sorunuz, zira aynı marka ve model ürünler bazı satıcılarda daha ucuza, kiminde ise daha pahalıya satılır... Dolayısılya ucuzunu alarak gereksiz yere de paramızı harcamamış oluruz.

Tabi bir de aldığımız bu donanımları uygun bir şekilde yerleştirebileceğimiz ve bunları rahat bir şekilde çalıştırabilecek güç kaynağı olan bir bilgisayar kasası da almak zorundayız. Bazı kasalarda güç kaynağı mevcut değildir. Bu kasalar genelde kullanıcıların kendisi, kasadan harici güç kaynağı almak isteyenler için uygundur.

Donanım bozulduğunda ise bilgisayar açılmayacak ama açılma ekranında hangi donanımda hata olduğu size bildirilir. En basitinden google amcaya bu hatayı aratırsanız muhakkak bir kaç bilgi bulursunuz. Ve yine çeşitli teknoloji ve bilgisayar konulu sitelerin forumlarında bu konularda yardım veren insanlar bulabilirsiniz.

Ama en küçük bir hata da eyvah bilgisayar gitti, yandı, bozuldu, hemen yenisini alayım deseniz ve bu böyle gitmeye devam ederse maddi zararınız oldukça büyük olacaktır.Onun için bir bilgisayarın donanımlarını tanımak gerekir ki bu çok da zor değildir...

Bir bilgisayar parçalarının hızı, gücü ve kalitesi arttıkça bunları çalıştırmak için gereken güç de artacaktır. O zaman güç kaynağının da değiştirilmesi gerekir...

En fazla güç tüketen pc parçaları işlemci ve ekran kartıdır. Ortalama (iki çekirdekli) bir CPU 60-80 watt güç harcar, bir ekran kartı ise yaklaşık olarak 50-100 watt civarı bir güç harcar. Tabi bu donanımların daha güçlü olanları daha fazla güç harcar...

Aşağıdaki resimde gördüklerinizin tümü, birer bilgisayar donanımıdır.

bilgisayar donanımları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...