Ekran Kartı Nasıl Takılır? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Ekran Kartı Nasıl Takılır?

ekran-karti-montaji

Merhaba arkadaşlar bu yazımda ekran kartı anakarta nasıl takılır kısaca açıklayacağım.

Öncelikle ekran kartı almadan, anakartımıza uygun olup olmadığını bilmek gerekir.

Zaten ekran kartlarında veri arayüzü olarak bir agp var bir de pci-express var. Anakartınız çok eski değilse büyük ihtimal pci-express tir.

Öncelikle kasanıza takılı olan güç kaynağının (PSU) tüm donanımları rahat bir şekilde çalıştıracak güce sahip olması gerekir. Aksi taktirde performans düşüklüğü yaşarsınız. En güçlü donanımları alsanız bile psu yeteri kadar güç veremedikten sonra performans alamazsınız. Onun için ekran kartını alırken harcadığı maksimum güce bakın ve psu nuzun gücü ile karşılaştırma yapın.

Ekran kartını takmadan önce sistemi kesinlikle elektriğe bağlamıyoruz. Yani kasa kablosunu prize takmıyoruz..
Ekran kartını paketinden çıkardıktan sonra kullanma klavuzuna kısaca bakın.

Kasanın elektrikle bağlantısının olmadığından emin olduktan sonra ekran kartını, anakart üzerindeki yuvaya oturtun ve ekran kartını diğer donanımlara, özellikle anakarta temas ettirmeyin, anakart üzerinde binlerce devre olduğundan en ufak bir temasta anakart üzerinde bir devrede hasar oluşabilir.

Ekran kartı aşağıdaki resimdeki anakartta 8 numaralı yere takılır.
Bazı anakartlarda 2 tane ekran kartı yuvası olabilir, bu oyun manyakları için yapılmıştır, :) iki tane ekran kartını anakarta takar ve bunları birbirine bağlar ve çok yüksek çözünürlükte oyun oynarlar.

Anakartınızda 2 tane ekran kartı yuvası varsa, ekran kartını üsttekine takın, üstteki yuva alttakine göre her zaman daha yüksek hızda veri akışı sağlar.
Alttaki yuva ise ikinci ekran kartını alacaklar için üretilmiştir. Tek ekran kartınız varsa ve anakartınızda 2 tane ekran kartı yuvası varsa ekran kartınızı üstteki yuvaya takın.

ekran kartı anakarta nasıl monte edilir

Ekran kartını yuvaya takın, 8 numaralı yuvanın sağ kısmında da görüldüğü gibi bir mandal var.
ekran kartı yuvaya oturunca bu mandal kapanır ve ekran kartını sabitler.
Sol tarafı yani ekran kartının kasanın arkasına bakan kısmını ise bir tane vida ile kasanın arkasına sabitlenir.

Ekran kartınız üst düzey bir ekran kartı ise, anakarttan alacağı güç yetersiz olur.
Böyle ekran kartlarında ekstradan güç girişleri mevcuttur, bunun psu da 6 pinlik veya 8 pinlik Gpu yani ekran kartı güç kabloları vardır.

Bu kabloları da ekran kartına taktıktan sonra ve ekran kartını da vida ile sabitledikten sonra artık kasayı açabilirsiniz.

Ekran kartı kutusunda gelen driver ekran kartı çıktıktan hemen sonra çıkarıldığından yüklememeniz tavsiye edilir. En uygunu ekran kartının modeline bakıp üreticinin sayfasından en son çıkarılan güncel driveri kurmanız performans açısından daha iyi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...