Bilgisayar Anakartının Arkasındaki Portlar Ne İşe Yarar? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Bilgisayar Anakartının Arkasındaki Portlar Ne İşe Yarar?



Bilgisayar Anakartının Arkasındaki Portlar Nelerdir ve Ne İşe Yararlar?

Merhabalar, bu yazımda bilgisayar kasasının arka kısmında bulunan çıkışlar ve portlar ne işe yarar bunlar hakkında bilgiler vereceğim.

Portları aşağıdaki resimde işaretlediğim numalara göre açıklayacağım.

1- PS/2 Klavye ve fare kombo portudur.

Eski tip hem klavye hem de mouse desteği vardır, sevdiğiniz eski ama kaliteli bir PS/2 portu kullanan bir klavyeniz varsa kullanabilirsiniz.

En modern anakartlarda bile bu eski tip PS/2 portunun olmasının en önemli sebeplerinden biri de overclocktur.

Overclock basitçe bir donanımın hızını normal hızın üzerinde çalıştırmaktır. Özellikle işlemcilerin hızı overclock ile artırıldığında bilgisayarın genel olarak tüm işlemlerde performansı artar.

Ama ne kadar da yeni nesil olursa olsun bazen anakartlarda (özellikle rekor amaçlı yapılan overclocklarda) yüksek overclock ayarlarında usb portları stabil çalışmıyor. Dolayısıyla klavyeyi PS/2 portundan kullanınca düzgün çalışıyor.

2-3 Usb portlarıdır. Dikdörtgen tipte olanlar Tip A Usb portu, oval şekilde olan ise Tip C USB portu olarak adlandırılır.

4- Display Port: Yeni nesil görüntü çıkışı olarak kullanılan porttur. HDMI portuna göre daha fazla veri taşıyabiliyor. Özellikle yüksek FPS veya 4K gibi yüksek çözünürlüklerde Display Port kullanımı tavsiye edilir.

5- HDMI Portu: Anakartların çoğunda bulunan bir görüntü çıkışıdır.

6- Ethernet Portudur. Bilgisayarınızda kullandığınız internetin hızını tam alabilmek ve oyunlarda düşük ping alabilmek için; internetinizi Ethernet Portu ile kullanmanız tavsiye edilir.

7- Wi-fi Anteni Bağlantısı: Genellikle pahalı anakartlarda bulunan ve yüksek hız ile düşük ping süreleri sağlayan yeni nesil wi-fi (Wi-fi ac, Wi-fi ax gibi) standartlarını destekleyen anakarta dahili olarak gelen wi-fi ağ kartının anten bağlantısının yapıldığı porttur.

8- Ses çıkışları ve Mikforon girişi Anakarttan ses alabilmek ve mikrofon kullanabilmek için bu portlar kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...