Diyot Nedir, Ne İşe Yarar? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Diyot Nedir, Ne İşe Yarar?

diyot nedir ne ise yarar
 

Diyot Nedir?

Diyot: Elektrik akımının tek bir yönde akmasını sağlayan yarı iletken bir devre elamanıdır. Diyotlar genellikle tek bir yönde akım iletimi sağladığından daha çok doğrultma devrelerinde kullanılırlar.

Diyotlar iki bacaklı olup bunlardan artı uc Anot ve eksi uc Katot olarak adlandırılır.

 Doğrultucu diyot, Zener Diyot, Köprü Diyot, Led diyot gibi diyot çeşitleri vardır.

Doğrultucu diyot:

Evinizde bulunan hemen tüm elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılan diyot türüdür. Akımın bir yönde akmasını sağlayıp kullanıldığı devrede kısa devre olmasını engelleyip istenmeyen durumları önler. Ters yönde akım geçirmiyor dedim ama bu  da belli bir voltaja kadardır ki buna kırılma voltajı denir.

diyot nedir ne ise yarar

Zener Diyot:

Doğrultucu diyotların aksine devreye ters bağlanır ve katottan anoda sadece belli bir voltaja kadar akım geçirmeyip bu voltajdan fazla voltaja mağruz kaldığında akımı geçiren diyot türüdür. Birçok devrede görmeniz muhtemel.

Örneğin bir Powerbankı ele alalım. Powerbankın şarj olduğunu gösteren kırmızı ışık ve şarjın tamamlandığını gösteren mavi ışık bulunur. Powerbanktaki pilin şarj voltajı doluluk oranına ulaşmamışsa zener diyot akımı geçirmez ve akım zener diyot üzerinden geçmediği için Pilin dolduğunu gösteren zener diyota seri bağlı mavi led ışık vermez. Ne zaman ki pillerin voltajı doluluk seviyesine geldi, o zaman o voltaja uygun seçilen zener diyot pillere giden akımı kesip kendi üzerinden akım geçirir ve "Şarj Tamamlandı" ledi ışık verir.

Köprü Diyot:

Köprü diyotlar 4 adet doğrultucu diyotun uygun şekilde bağlanmasıyla oluşur. Alternatif akımın tek bir yönde akmasını sağlar. 4 adet bacağı vardır. Bunların ikisi AC giriş, Diğer ikisi ise DC çıkıştır.

zener diyot ne ise yarar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...