Ryzen 5 3600 ve i5 9600K Teknik Karşılaştırma - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Ryzen 5 3600 ve i5 9600K Teknik Karşılaştırma


 

 Kullanıcılar için rekabet her zaman iyidir. Bu yüzden en büyük işlemci üreticilerinden Amd ve İntelin yıllardır süren rekabeti bilgisayar kullanıcılarını memnun etmiştir.

 

Bir üründe bu teknoloji veya başka bir kategori farketmeksizin üreticisi tek bir firma ise istediği gibi fiyata sunabilirdi. Rekabetleri hem teknolojilerinin hızlıca gelişmesine hem de fiyat kısmına yansımaktadır.

 

Amd nin özellikle Ryzen Serisi İşlemciler ile çekirdek sayısı ve performans olarak İntelden daha iyi işlemcileri daha uygun fiyata da satarak yıllar süren intelin piyasadaki hükümdarlığını resmen yıkmıştır.

 

Amd nin orta-üst segment sayılabilecek 3. nesil Ryzen 5 işlemci ailesi 6 çekirdek 12 işlem biriminden oluşmaktadır. Malesef ki İntel, uzun yıllar İ5 işlemcileri 4 çekirdek 4 işlem birimi olarak kullanıcılara sunmaktaydı. Amd nin Ryzen serisi işlemcileri sayesinde piyasanın gerisinde kalmak istemeyen İntel de artık İ5 işlemcileri 6 çekirdeğe çıkarmak zorunda kaldı. Lakin İntel 9. nesile kadar hâlâ Hyper-Threading teknolojisini kullanmıyordu. Bu yüzden Amd nin piyasadaki üstünlüğü daha da artmıştır.

 

Tek çekirdek performansında İ5 9600K nin ufak bir üstünlüğü olsa da Ryzen 5 3600'ün uygun bir soğutucu ile overclock potansiyeli sayesinde (tabi İ5 9600K nın da overclock potansiyeli vardır) bu farkı rahatlıkla kapatabilmektedir. Çoklu çekirdek performansında ise Ryzen 5 3600 sanal çekirdekleri sayesinde İ5 9600K'ya fark atmaktadır.

 

Amd nin en çok tercih edilen Fiyat/Performans işlemcilerinden olan Ryzen 5 3600 İle İntel İ5 9600K nın teknik özellikleri ve çeşitli oyun ve test sonuçlarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

 

                                         Ryzen 5 3600                   İntel İ5 9600K

Çekirdek          
6                                        



6

İşlem Birimi

12


6

Temel Frekans
3.6 GHz


3.7 GHz

Turbo Frekans
4.2 GHz


4.6 GHz

Ön Bellek
32 MB


9 MB

Max Ram Desteği

128 GB


128 GB

Ram Türü

DDR4-3200


DDR4-2666
Teknoloji                        

7 nm FinFET


                    14 nm++
TDP                                 

65 W


                                  95 W

Dahili Grafik İşlemci

Yok


                                  Intel UHD 630


ryzen-5-3600-ve-i5-9600k-performans

3 yorum:

  1. Hangi chipsetler hangi ryzen işlemcilerle uyumlu bununla ilgili bir yazı yazsanız güzel olur mesela a320ye 3. nesil ryzenler takılır mı? yeni çıkacak ryzenler hangi anakartlarla uyumlu olacak vs.? internettede derli bir bilgi bualamadım. tablo vs.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, bu uyumluluk standart olmadığı için tablo yapmak doğru olmaz bence. Her biosun bir depolama hafızası yani kapasitesi destekleyeceği işlemci sayısı sınırlıdır. Amd nin dediği gibi ilk nesil onlarca ryzen işlemcileri destekleyen bios, hadi güncelleme ile 2.ci nesil ryzenleride desteklese bile 3.nesillere destek vermiyor bazıları. Bazı üreticiler üst model anakartlarda güncellemede bios arayüzündeki ejderha vb. renkli resmi kaldırıp, bios hafızasında yer açıp destekleme veriyordu. hangi chipsetlerin hangi serileri destekleği en iyisi üreticinin anakartının destek bölümünün / cpu uyumluluk kısmına bakmak.

    YanıtlaSil
  3. Dediğim gibi chipsetlerin tüm nesil işlemcileri desteklemesi için, bios arayüzünü eski tip mavi renkli yapıp öyle çözüm bulmuşlardır. her işlemci için biosa kod yüklemek hafıza itiyor. ve bu hafıza giriş seviyesi anakartlarda daha da düşüktür. Amd nin desteğinden ziyade (ki zaten uyumluluk olacak demiştir.) anakart üreticisinin desteğine bakmak lazım.

    YanıtlaSil

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...