İşlemci Soğutucu Alırken Nelere Dikkat Edilir? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

İşlemci Soğutucu Alırken Nelere Dikkat Edilir?

İşlemci soğutucu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

İşlemci soğutucusu Nedir?

Bilgisayarlardaki işlemciler üzerinde bulunan ve işlemcinin ısısını dağıtıp daha serin çalışmasını sağlayan fan ve bakır veya alüminyumdan oluşan metal bloktur.

Hepinizin bildiği gibi işlemciler bir bilgisayarda en çok ısınan iki (işlemci, ekran kartı) donanımdan biridir. Isı hiç bir elektronik ürün için iyi bir şey değildir. Isı ürünün performansını, verimliliğini düşürür ve sağlığını tehdit eder.

İşlemcilerde ısının dağıtılması için soğutucular mevcuttur ancak bu soğutucular sıcak havalarda veya işlemci hızı artırıldığında (overclock) performansları düşüyor.

Dolayısıyla işlemcinin ısısı artar ve buna bağlı olarak hızı da düşer. İşte bu ısının normal soğutuculara göre daha fazla dağıtan, işlemcinin serin tutulmasını, işlemcinin desteklediği en yüksek frekansta devamlı olarak çalışabilmesini sağlayan, özel ve standart soğutuculara göre daha büyük olan soğutucular üretilir.


İşlemci Soğutucusu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

1- Alacağınız işlemci soğutucunun öncelikle anakarta uygun olması gerekir ki takılabilsin. Aksi taktirde soğutucuyu anakarta monte edemezsiniz.

2- Özel soğutucular standart soğutuculara göre daha büyük olduğundan bilgisayarınız kasasına girebilecek boyutlardan olduğundan emin olunuz. Yani yüksekliği fazla ise kasanızın yan kenarını kapatamayabilirsiniz.

3- Alacağınız soğutucunun üzerinde verilen macunun ısı iletimi yüksek olmalıdır ki soğutucunun performansı iyi olsun.

4- Alacağınız soğutucunun üzerinde ısı iletimini sağlayan boru sayısı ne kadar fazla ise ısı iletimifazla olur, dolayısıyla işlemci daha serin çalışır. Örneğin 4 adet borulu bir soğutucunun ısı dağıtma özelliği 3 borulu olana göre daha iyi ve daha hızlı olur.

5- Alacağınız soğutucuda ısı iletimini sağlayan ısı borularının mümkünse bakırdan yapılmış olmasına dikkat edin. Çünkü bakır, alümünyumdan daha iyi ısı iletimi sağlar.

6- Alacağınız soğutucunun fanının 12 cm lik fan olmasına dikkat edin. 8 cm. lik fanlar daha yüksek devirle, dolayısıyla gürültülü çalışacağından sesi sizi rahatsız edebilir. Ayrıca fan sayısı 2-3 olanları daha sessiz ve daha iyi soğutma sağlar.


işlemci için sıvı soğutma alırken nelere dikkat edilir

7- Sıvı soğutucular normal hava soğutmaya göre daha iyi soğutma sağladığından; yüksek frekansta çalışan 6-8-12 çekirdekli bir işlemciniz varsa ve bundan devamlı en yüksek performansı almak istiyorsanız sıvı soğutma tavsiye edilir.

İşlemci soğutucuları hakkında diyeceklerim bu kadar. İşlemcinizin daima en yüksek frekansta çalışması dileğiyle... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...