Portable Program Nedir? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Portable Program Nedir?

portable-yazılım-nedir

Portable

Portable kelimesinin, portatif, taşınabilir, taşınır gibi anlamları vardır. Uygulama olarak ise portable, programın, yazılımın veya bir bilgisayar uygulamasının kuruluma gerek kalmadan çalışmasını ifade eder. Yani taşınabilir uygulamalar bilgisayara kurulmadan da çalışabilirler, taşınabilirler medya aygıtları ile (USB Bellekler, CD-DVD'ler, Hafıza Kartları...) her zaman yanımızda taşınabilme imkanı sağlarlar.

Portable Programlar Kuruluma İhtiyaç Duyar mı?

Taşınabilir programlar uygulama sanallaştırma programları ile ayarlarının ve ekleme/çıkarmaların önceden tanımlanması ile oluşturulmaktadırlar. Genellikle bir .exe dosyası halinde paketlenip çalıştırıldıklarında bilgisayarda bazı klasörlere kendi dosyalarını yükleyerek çalışırlar. Bir bilgisayarda yüklü sıradan bir program gibi belli bir işlemci ve Ram kullanırlar.  Genellikle "Program Files", "Temp", "AppData" ve "regedit'e" veri girerek çalışırlar. Kapatıldıkları zaman ise bu veriler silinir ve sanki o program hiç çalıştırılmamış gibi geride artık bırakmazlar. Taşınabilir uygulamalar bazı simülasyon programlarıyla portable olarak hazırlanırlar ve kullanıma sunulurlar.  Yani program geliştiriciler yazdıkları programları kendileri portable hale getirmezler (istisnalar hariç), genelde 3. taraf kişiler tarafından hazırlanırlar. Kullanım kolaylığı sağlaması ve kurulum gerektirmediklerin için çok işlevseldirler.

Her Bilgisayar Programı Portable Yapılabilir Mi?

Bu genelde uygulamaların işlevlerine bağlı olmakla birlikte genel itibariyle portable olarak hazırlanabilir ve kullanılabilmektedir. Her uygulama portable olacak diye bir durum söz konusu değildir. Sisteme entegre olarak çalışan uygulamaların portable yapılması söz konusu bile olamaz. Ayrıca bazı programlar da diğer programların çalışmalarını sağladıkları için bu tür programlar portable olarak hazırlanamazlar. Hazırlanabilseler bile asıl işlevlerini yerine getiremezler. Bu duruma bir örnek verecek olsak, grafik performansını artıran, programlardan olan Dirext portable olarak hazırlansa bile mantıksal olarak işlevini yerine getiremez. Antivirüs programları da portable olarak hazırlansa dahi windows başlangıcında otomatik olarak başlayamayacakları için işlevlerini yerine getiremezler. Bu şekilde kendilerini sürekli olarak güncelleyemezler ve gerçek zamanlı koruma sağlayamazlar.

Bilgisayarda kurulu bir uygulama ile aynı programın portablesi arasında ne gibi farklar vardır?

İşlev olarak hiçbir fark yoktur. Yalnız açılış ve kapanış sürelerinde ve çok az miktarda işlemci ve ram kullanımında farklılıklar olacaktır. Sisteminizdede kurulu olan bir programın dosyaları hazır halde olduğu için aynı programın portablesine oranla açılma süresi daha kısa olcaktır. Portable uygulamalar yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi .exe paketini Program Files'e, Temp'e, AppData ve Regedit klasörüne çıkartmak zorunda oldukları için açılış hızları biraz daha yavaş olur, ama işlevsellik olarak normal bir program gibi çalışırlar.

Portable Programların Yararı / Zararı Nedir?

Portable uygulamaların bilgisayarlara hiçbir zararları yoktur. Tam tersi fazlasıyla çok yararlıdırlar. Bilgisayarınıza kurulan her bir program regedit'e ve Windows'un sistem klasörlerine dosya ve veri girerler. Bir bilgisayara ne kadar çok program kurulursa o bilgisayar o kadar yavaşlar. Normal programlar zamanla kullanıldıkça bilgisayarınızda gereksiz dosyalar ve girdiler bırakırlar. Bu da bilgisayarlarınızın zamanla yavaşlamalarına, donmalarına ve hatta çökmelere sebep olurlar. Ama portable programlarda böyle bir durum sözkonusu değildir. Çalıştırıldıklarında bazı sistem klasörlerine veri girip işlevlerini bu şekilde yerie getirirler. Program kapatılınca da sanki o program pc'de hiç çalıştırılmamış gibi sistemde atık dosya bırakmazlar ve girilen bütün girdiler kapatılışta silinir. Bundan dolayı portable programlar bilgisayarlarımızın performans dostudur. Çok sık kullandığımız progamları taşınabilir medya aygıtları ile (USB Disk, CD'ler, Hafıza Kartları...) her zaman yanımızda taşıyabilme imkanı sağlarlar. Bu da bize zamandan tasarruf etmemizi sağlar.

Katılımsız ve Portable Uygulamalar Arasındaki Farklılıklar ve Benzerlikler Nelerdir?

Katılımsız uygulamalar yüklenecek programların kurulum verilerinin önceden tanımlanması ile oluşturulup akabinde sisteme yüklenmesi sırasında kullanıcı için bir kolaylık sağlar. Genelde programların aktifleştirilmesi, kurulumun hazırlanması sırasında oluşturulur ve kurulduktan sonra tam sürüm olarak kullanılır. Fakat herşeye rağmen katılımsız programlar da sisteme kurulur ve öylece kullanılır. Taşınabilir uygulamalar da ise program kurulduktan sonra etkinleştirilmesi, ayarları ve ihtiyaca yönelik olarak ekleme ve çıkarmaları yapılır ve tek paket olarak hazırlanır. Hazırlandıktan sonra ise bir daha kuruluma gerek kalmaz ve taşınabilir cihazlar ile her yerde kullanılabilme imkanı sunar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...