Marş Motoru Nedir, Ne İşe Yarar? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Marş Motoru Nedir, Ne İşe Yarar?


Marş Motoru Nedir?


Marş motoru, içten yanmalı motorlarda motorun ilk hareketini sağlayan parçadır. Marş motoru 12 Volt Doğru akım ile çalışır. Yani araçlarımızda bulunan akü ile marş motoru çalıştırılır, bu da aracın esas motoruna bağlı olup araç motoru çalıştırır. Marş motorları araçlarda en fazla elektrik tüketen donanımdır. Ayrıca anlık olarak çok fazla akım çektikleri için 8-10 saniyeden uzun süre çalıştırılmamalıdır.

Marş motorunun uzun süre çalıştırılması aküyü ve ve aküye bağlı kablolarda aşırı ısınma yapar. (Akü-marş motoru arasındaki kablo ne kadar kalın ise o kadar iyidir.) Bu da akünün ömrünü kısaltır. Ayrıca marş motoru uzun süre çalıştırıldığında akünün bitmesine de sebep olur. Dolayısıyla marş verilirken aracın çalışmıyorsa bunda ısrar edilmemelidir. Sorunun ne olduğu tespit edilmeye çalışılmalıdır. Çoğunlukla akünün bitmesi sonucu marş motoru çalışmaz.

Kısa mesafe sürüşlerde (3-5dk) de marş motorunun yüksek akım çekmesi yüzünden akünün azalıp bitmesi söz konusu olur. Dolayısıyla aracın ilk hareketinden sonra akünün tekrar doldurulması gerekir ki bir sonraki çalıştırmada marş motoru sorunsuz çalışıp aracınızı çalıştırabilsin. Tavsiyem aracınızı en az 15-20 dk sürecekseniz kullanın ve 3-5 dk lık kısa duraksamalarda kontağı kapatmamanız. (Motor rölantide çok az yakıt kullanır. İlk çalıştırmada anlık olarak aşırı yakıt kullanır. Bu yüzden kısa duraksamalarda kontağı kapatmamak daha tasarruflu olabilir.) Kısa mesafe araç sürüşleri hem yakıt tüketimini artırır hem de araç aküsünün bitmesine neden olur.

Marş motoru çalışmayıp sorunun aküden kaynaklandığından emin iseniz başka bir aracın aküsünden kendi akünüze takviye ile aracınızı çalıştırabilirsiniz. Bunun için karşıdaki aracın motoru rölantide çalışırken takviye kablosunu önce çalışan araçtaki akünün artı kutbuna sonra sizin aracın artı kutbuna, ve eksi kutbunu önce çalışan araçtaki akünün eksi kutbuna sonra sizin aracın eksi kutbuna bağlayıp marşa basabilirsiniz.

Aracınız çalıştıktan sonra ise kabloları sökerken önce kendi aracınızdaki eksi kabloyu, sonra da artı kabloyu sökmeniz yeterlidir. Sonrasında diğer araçtaki eksi ve artı kutupları sökersiniz. (Takviye kablosu kablolarına dikkat edilmelidir, kesinlikle artı ve eksi kutup birbirine temas ettirilmemelidir. Temas gerçekleşirse ani ısınma, kıvılcım ve akü patlaması gibi kötü sonuçlar doğurabilir!)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...