Bir Bilgisayarın Yavaş olmasının Nedenleri ve Çözümleri - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Bir Bilgisayarın Yavaş olmasının Nedenleri ve Çözümleri

bilgisayarın yavaş olmasının çözümleri

Merhaba arkadaşlar bilgisayarınızın bazen çok yavaşladığı, kastığı ve donduğu zamanlar olmuştur. Bilgisayarın yavaşlamasının nedenleri birden fazla olabilir.
Bazen bir virüs, bazen aşırı sıcaklık, bazen de çalıştıramayacağı bir uygulamayı açınca bilgisayarınızın donmaya ve hiçbir komuta tepki vermediğini görürsünüz.

Bilgisayarın kasmasının nedenlerine ve çözümlerine birlikte bakalım...

1- Bilgisayarın donmasının nedenlerinden biri Ram (Bellek) miktarının yetersizliğidir.

  • Bilgisayar ekranının alt kısmındaki çubuğa sağ tıklayıp Görev Yöneticisine girin.
  • Performans kısmına girip Bellek bölümüne tıklayın ve kullanılan bellek miktarına bakın.
  • Kullanım %90-100 civarında ise sisteminize Ram takviyesi yapmanızda fayda vardır.

bilgisayarım yavaş


bilgisayar çöküyor

2-İşlemci (Cpu) Yetersizliği

bilgisayar çok kasıyor nedenleri
  • Açtığınız uygulama geç açılıyor ve bilgisayarınız kasmaya başlıyorsa yukarıdaki gibi Görev Yöneticisine girip Performans kısmına tıklayın.
  • Cpu yani İşlemci kısmına girin ve işlemci kullanımı yüzdesine bakın. kullanım %90-100 civarlarında seyderiyorsa bilgisayarınızın işlemcisinin yetersiz olduğu anlaşılır.
  • Bilgisayarınız Masaüstü ise anakartınıza uygun daha performanslı ve çekirdek sayısı daha fazla bir işlemci alabilirsiniz.
  • Bilgisayarınız Dizüstü ise malesef işlemci değişimi pek mümkün değil ve yapılacak birşey yoktur. Uygulamanız bir oyun ise grafik kalitesini düşürmeniz gerekir ki sistem kasmasın.

3- Sabit Diskin çok eskimiş olması.

    bilgisayar çok kasıyor disk
  • Bilgisayarınızın sabit diskine çok fazla büyük dosyalardan yazıp siliyorsanız sabit diskinizin ömrünü azaltmış olursunuz. Çünkü her diskin yazma ve okuma sayısı vardır.
  • Bilgisayarınızın özellikle bilgisayar çalışırken kasasını sürekli hareket ettirip değiştirmeniz de sabit diskte bazı alanlarda Bad Sector oluşmasına ve bu kısımların kullanılamamasına neden olur.
  • HD Tune adlı programla tarama yapıp sabit diskinizin sağlığını kontrol edebilirsiniz. Disk kapasitesi arttıkça tarama süresinin de artacağını unutmayın.
  • Sabit diskin uzun süredir kullanılıyor olması (8-10 yıl) diskin elektronik kısmındaki devre elemanlarının da ömürlerinin azalmasına neden olur. Eski bir disk kullanıyorsanız sabir diskinizi her an kaybetme durumu ile karşı karşıyasınız. Şu anki teknoloji ile üretilen donanımlar eskilere göre kat be kat daha sağlam, daha uzun ömürlü ve ısıya daha dayanıklıdır. 

bilgisayar çok kasıyor antivirüs4- Bilgisayara virüs bulaşmışsa yavaşlar ve donmalar olur.

  • Bilgisayarınıza virüs, trojan,solucan vb. kötü amaçlı bir yazılım bulaşmışsa, bunlar bilgisayarınızı ele geçirir ve virüsün yaratıcısına çeşitli bilgiler gönderir.
  • Bundan kurtulmak için Kaspersky, Eset Smart Security vb. bir antivirüs programı ile bilgisayarınızı taratın. Ve her zaman bilgisayarınızda yüklü bir antivirüs programı bulunsun.

 5- Ekran Kartının zayıf olması

 Bilgisayarınızda özellikle bazı oyunlarda donmalar olması ekran kartınızın yeteri kadar güçlü olmasığını gösterir. Hatta bazı ekran kartları o kadar zayıftır ki Full Hd çözünürlükte bir filmi dahi çalıştırırken donmalar olabilir. Bunun çözümü ise bilgisayarınıza yeni ve daha güçlü bir ekran kartı almaktır.

Ayrıca işletim sistemi ile bazı donanımların uyumsuzluğu, driver sorunu vb. daha farklı sebepler de bilgisayarda donmalara ve kasmalara neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...