Araç Aküleri Hakkında Bilgiler - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Araç Aküleri Hakkında Bilgiler

araba-akusu-efb-aku-agm-aku-nedir-ne-ise-yarar
Aküler, taşıtlarda donanımlara (merkezi kilit sist., aydınlatma, müzik vs.) elektrik enerjisi sağlamak için kullanılan cihazlardır.

Akü Nedir?

Araba aküleri, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye depolayan ve bu enerjiyi elektriksel güce dönüştüren bir çeşit bataryadır.

Akülerin Görevleri:

  • İçten yanmalı araçlarda motoru çalıştırmak için gerekli olan ilk enerjiyi sağlar.
  • Far, radyo, klima, cam sileceği, kapı camları, merkezi kilit sistemi gibi elektronik ekipmanlara enerji temin eder.
  • Alternatör (aküyü şarj eden parçadır) çalışmadığı zamanlarda veya kontak kapalıysa sistemdeki elektrik aküler ihtiyacını karşılar.

Araçlarda Kullanılan Akü Türleri:

  • Kurşun Asit Akü (SLI): Otomobillerde yaygın olarak kullanılır. Ucuz maliyetlidir. Ömrü 3-5 yıl civarıdır.
  • Gel Aküler: Sıvı elektroliti jel formunda bulunan akülerdir. Daha az bakım gerektirirler. Derin deşarjlarda kullanılabilir. Daha çok güneş enerjili sistemlerde elektrik depolama amaçlı kullanılırlar. Ömrü derin deşarj sayısına bağlı olarak 2-8 yıl civarıdır.
  • AGM Aküler (Absorbent Glass Mat) Aküler: Cam matlarla emilmiş elektrolite sahiptir ve genellikle yüksek performanslı araçlarda kullanılır. Derin deşarjda (11.8v) bile marş basabilir. Maliyeti fazladır. Güneş enerji sistemlerinde enerji depolama amaçlı kullanılabilir. Genellikle Start stop teknolojili araçlarda kullanılır. Kullanım ömrü ortam sıcaklığına ve derin deşarj sayısına bağlı olarak en az 4-5 yıl civarıdır.
  • EFB Aküler (Enhanced Flooded Battery) Geliştirilmiş sulu akü, normal sulu akülere göre daha dayanıklıdır. Derin deşarjlarda bile hemen bozulmaz ve şarj sonrası eski performansına döner. Sürekli şarj edilmesine gerek yoktur. Dolayısıyla yakıt tasarrufu sağlar. Daha çok start-stop teknolojili araçlarda kullanılır.

Akü Derin deşarj Nedir: Akülerde normal izin verilen deşarj seviyesinden daha fazla enerji çekilmesiyle oluşan düşük voltaj değerini ifade eder. Her derin deşarjda boş bekletilen aküde biraz kapasite kaybı oluşur. Kapasite ve ömür kaybı olmaması için aküler derin deşarj edilmemeli ve uzun süre boş bırakılmayıp hemen şarj edilmelidir.

Akü Ömrü ve Bakımı:

  • Akü ömrü kullanılan malzemeye, kullanım koşullarına, ortam sıcaklığına ve bakımına bağlı olarak 2-8 yıl olarak değişebilir.
  • Akü kutup uçlarındaki korozyonu temizlemek ve su seviyesini kontrol etmek önemlidir.
  • Aküler soğuk havalarda yaklaşık 4-5 günde bir düzenli olarak şarj edilmelidir. (Boş bir aküde sülfatlaşma reaksiyonu 6-7 günden sonra başlar ve yavaştan kapasite kaybı oluşur.)


Akü Değişimi:

  • Akü performansında belirgin bir düşüş, başlangıç sorunları veya şarj sürelerinde artış görüldüğünde akü değiştirilmelidir.
  • Doğru tip ve kapasitede bir akü seçimi yapılması önemlidir. 
  • AKÜ;
        - Yüksek kapasiteli akü seçilse şarj dinamosu bunu şarj etmeye gücü yetmeyebilir.
        - Düşük kapasite seçilse donanımlara yeteri kadar enerji sağlayamaz ve sürekli boşalır ve takviye yapmak zorunda kalırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...