Bios Nedir, Bios Ne İşe Yarar? - Bilgisayar, Windows Sorunları ve Çözümleri, Teknoloji Haberleri

YENİ

Bios Nedir, Bios Ne İşe Yarar?

bios sorunları

Bios Nedir

Basic İnput/Output System kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Türkçe açılımı ise Temel Giriş/Çıkış Sistemi demektir.

Bios ne işe yarar:

 Bilgisayarınıza bağlanan tüm donanımların anakart ile olan iletişimini sağlar. Bilgisayar açılışında hangi donanımın hangi frekans ve voltaj ile çalıştırılacağıişlemci hızı, işlemci fanı hızı, anakart üzerinde aynı donanımdan (ör: iki adet sabit disk) iki adet var ise çalışma sırası önceliğini vb. tüm ayarları biostaki ayarlar belirler.

Bios aynı zamanda bilgisayarınızdaki tarih ve saat ayarını da kayıt eder. Bios anakart üzerinde sadece okunabilme özelliği olan, depolama hafızası olan ve pil ile çalışan bir çiptir. Bu ayarlar anakartın bios menüsünde değiştirilebilir.

Bilgisayar donanımlarının tüm çalışma karakteristikleri ve özellikleri biosa kayıtlı kalır. Böylece bilgisayarınız kapatıldığında bile bir sonraki açılışta donanım özellikleri direkt biostan okunacağı için tarih, saat, işlemci hızı, ram bellek hızı gibi özellikler son ayarlanan hıza göre başlatılır.

Bilgisayarınız her açılışta sizi sürekli tarih ve saati ayarlamaya veya bios menüsüne yönlendirmeye çalışıyorsa bios pili bitmiş olabilir veya herhangi bir donanımda bir problem vardır demektir. İlk açılışta donanımsal bir problem varsa bios ilk açılış ekranında siyah ekranda bunu belirtir.
Bios çipi ve bios pili anakart üzerinde bulunur. Award, Ami ve Phoenix olmak üzere üç adet bios türü vardır. Kullanım amacı olarak hepsi aynı ve birbiri ile benzer özellikte bir arayüze sahiptir.

Bazı bios çipleri direkt anakarta lehimli olarak gelir, bazı bios çipleri ise tak-çıkar şeklinde ufak bir söket yapısı şeklinde olur.

Bazı anakartlarda iki adet bios çipi bulunmaktadır. Bir bios çipi ile donanımlar belirli frekans ve ayarlarda çalıştırılırken, diğer bios çipi ile donanımlar daha farklı frekans ve ayarlarda çalıştırılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üye olmadan Anonim olarak da soru, istek, öneri vb. yorum yazabilirsiniz...